CrisisBuddy vertelt je wat je te doen staat in een situatie waarin je het even niet meer weet. De app geeft je een overzicht om je vaardigheden en oefeningen in te zetten. Je kan ook je eigen oefeningen toevoegen waardoor CrisisBuddy een persoonlijk crisisplan/signaleringsplan wordt. CrisisBuddy bevat ook standaard mindfulness oefeningen. Alle informatie over emoties, neigingen tot gedrag, vaardigheden en contact met je therapeut of een ander vertrouwd persoon zijn overzichtelijk weergegeven. De app maakt gebruik van onderdelen uit de Dialectische GedragsTherapie (DGT).
CrisisBuddy is bedoeld voor jongeren (vanaf 12 jaar) die te maken hebben met heftige emoties en moeite hebben dat gedrag om te zetten. Ook volwassenen kunnen gebruikmaken van deze app. CrisisBuddy is vooral bedoeld om onder begeleiding gebruikt te worden, maar dit is niet verplicht. Je kan ook zonder begeleiding van een hulpverlener gebruik maken van de app.
Tips en tricks aanreiken om je te leren omgaan met heftige emoties.
De crisisbutton is het hoofdonderdeel van CrisisBuddy. Die helpt je nadenken over welke oefeningen voor jou belangrijk kunnen zijn in een crisissituatie. Op deze manier hoef je zelf niet te zoeken en weet je op enkele seconden wat je moet doen.
Via de crisisbutton kan je kiezen welke emotie (bijvoorbeeld wanhoop) je op dat moment ervaart en wat je neiging is tot gedrag (bijvoorbeeld zelfbeschadiging). Afhankelijk van wat je daar aangeeft verschijnen er verschillende oefeningen en tips om je zelfvertrouwen te versterken.
Via CrisisBuddy kan je een persoonlijk crisisplan opstellen met eigen oefeningen waar je naar kan teruggrijpen.
Indien je in begeleiding bent bij een professional/therapeut (en deze het behandelaars pakket bezit) kan hij of zij mee volgen wat je doet met CrisisBuddy.
Je kan het telefoonnummer van je therapeut of contactpersoon ingeven zodat je deze kan bellen in geval van een noodsituatie.
Klik op de afbeeldingen om te vergroten.
‘Helder’ heeft drie betekenissen:
Deze app of website is hierop gescreend en is OK.
‘Toegankelijk’ heeft drie betekenissen:
Deze app of website is hierop gescreend en is OK.
‘Betrouwbaar’ heeft drie betekenissen:
Deze app of website is hierop gescreend en is OK.
Het is niet evident om apps of websites in je begeleidingspraktijk te integreren. Inspirerend materiaal hiervoor vind je in de mediatheek van www.onlinehulp-vlaanderen.be.
Als behandelaar kan je een ‘Behandelaars pakket’ aankopen. Dit kost eenmalig 2,29 €. Je kan dan CrisisBuddy koppelen met je cliënten om te bekijken hoe ze de app gebruiken en daar actief feedback op geven. Dit kan via de feedback app van eHealthfabriek.
Hulpverleners kunnen hier meer info terugvinden over deze feedback app.